Miért fontos a mozgáselemzés?

Biztosan hallottál Te is már mozgáselmezésen alapuló felmérésről, funkcionális mozgáselemzésről, melyek elvégzését előszeretettel hirdetik manapság az edzők.

A teszt azonban önmagában nem sokat ér, ha az ezt alapul vevő kiértékelés, valamint a vendégtől begyűjtött egyéb információkból történő következtetések összességére épülő programtervezés nem valósul meg.

A mozgáselemzés egy állapotfelmérés tulajdonképpen, amelyben a sportoló egyéni sajátosságait figyeljük meg, képet kaphatunk a mozgásbeli funkcióiról. Hajlékonysági és funkcionális gyakorlatokból áll, és olyan mozgásmintákat alkalmaz, amelyek a mindennapi életünkben is megjelennek.

A teszt során a mozgás kivitelezése közben képet kapunk a test esetleges asszimmetriájáról, hiányosságairól, kompenzációkról, rosszul rögzült mozgástechnikákról, problémás területekről (gyengült/túlterhelt), ízületi hajlékonyságról, testkontrollról és koordinációról.

A teszt célja a prevencióban keresendő, a felmérés feladata az, hogy a kapott információk alapján a vendég további sportbeli, illetve életmódbeli mozgásain javítsunk, a rossz mozgásmintákat kitöröljük, gazdaságosabbá tegyük a mozgatórendszer működését, mellyel a sérülések hatékonyabb megelőzését érhetjük el és esélyt adunk arra, hogy a szervezet „korai” elhasználódása ne történjen meg.

OHS
Guggolás magastartással

Az állapotfelmérő, fittségi tesztelések régóta léteznek, minden motoros képességre vonatkozólag fellelhető többféle feladat, amely végrehajtatásával képet kaphatunk a vendég fizikai állapotáról. A kondícionális képességek felmérésére teljesítmény alapú gyakorlatokat alkalmazunk, az ízületi hajlékonyság és koordináció vizsgálatára egyszerű, terhelés nélküli mozdulatokat és helyzeteket.

A funkcionális tesztek annyiban mások, hogy a mozgásminőség megfigyelésére alapoznak, hiszen a tudatos edzésben a mozgásminőség elsőbbséget élvez a fizikai teljesítőképességhez képest. Helyes és jó mozgásminőség nélkül a maximális egyéni fizikai teljesítőképességet nem lehet elérni, mert a nem megfelelő mozgástechnika és testhasználat túlterhelésekhez és sérülésekhez fog vezetni.

Egy jól felépített és összeállított felmérés, melyben a mozgáselemzés, a mozgásminőség vizsgálata is szempont, sokkal átfogóbb képet ad a vendégben rejlő lehetőségekről, mint egy-egy teljesítményfelmérő feladat végrehajtásából származó eredmény.

Ráadásul a funkcionális tesztekből levont következtetések irányt mutatnak és lehetőséget adnak arra, hogy hogyan javíthatunk a teljesítményen, hiszen megmutatja a hibákat, amelyek visszafoghatják a működést, ezeket viszont képesek vagyunk „kezelni”, csökkenteni, illetve javítani..

Nem kötelező speciális beállítású gyakorlatokat összeállítani, ahhoz, hogy a vendéget minőség szempontjából elemezni tudjuk. Egy jó edző már abból, amikor a vendéggel találkozik - ahogy a vendég jár, ahogy mozog, ahogy tartja magát -, információkat tud levonni, és az első foglalkozáson a gyakorlatokat is úgy tudja vezényelni, amelyekből egyből kiütköznek a hiányosságok.

Viszont ehhez nélkülözhetetlen a mozgatórendszer ismerete, a precizitás és a figyelem. Aki sokat tud, de nincs érzéke ahhoz, hogy észrevegyen dolgokat, ugyanolyan helyzetben van, mint aki mindent észrevesz, de keveset tud és nem tudja mihez kötni a látottakat.

Ezeknek az edzőknek érdemes előre összeállított felmérést követni, amely segít nekik megszerezni a rutint és értékelő rendszer alapján beazonosítani a vendégek állapotát.

A kapott információk figyelembevételével pedig sokkal hatékonyabb edzésprogram alakítható ki az egyéni célokat figyelembe véve.

szerzõ: Führer Dia