Re-kreációs kultúra

Az elõzõ bejegyzésben tisztáztuk a rekreáció fogalmát.

Most kultúrálódunk kicsit…

 

Mi is tehát az a REKREÁCIÓS KULTÚRA?

Minden rekreációval kapcsolatos tudás anyag, amit az emberiség felhalmozott. Én egy kicsit azért bonyolultabb megfogalmazásra számítottam...

 

Alcsoportjai:

Ezek nem különálló halmazok, hanem metszik egymást. Azonban felállítható egy fontossági sorrend közöttük.

Vegyük sorba ezeket.

 

1.-Idő kultúra

A vírus megjelenése alatt is maga az idõtényezõ a legfontosabb, de nem csak a terjedést és az idõben való intervenciót tekintve.

Az egyén idōbeosztását úgyszintén figyelembe kell vennünk, magyarul mit kezdesz a nyakadba hulló nem megszokott szabad rendelkezésū idõddel?! Hagyod kifolyni kezeid közül, vagy kihasználod és hasznosan töltöd? Ez csakis a Te döntésed! Késõbb részletesen kitérünk erre a témára.

 

2.-Egészség kultúra

Az egészségi tényezõt jelen esetben nem hinném, hogy bõvebben kellene ecsetelni… Tégy meg mindent a magad és családod egészségéért. Jelen esetben maradj otthon és minimalizáld a testi kontaktot más emberekkel. Késõbb részletesen kitérünk erre a témára is.

 

3.-Életmód kultúra

(egészség- és életmód kultúra között helyezkedik el a testkultúra)

Az életmódunkat szinte teljesen felborítja, kinek nagyobb, kinek kisebb mértékben. Mi a testkultúrában vagy bármely más szolgáltató szférában tevékenykedõk talán az átlagnál jobban érezzük a hatását. Ez  a téma is külön cikket érdemel, ma azonban csak nagy vonalakban érintjük.

 

4.-Környezet kultúra

Ami körülvesz minket: természeti- és társadalmi környezetünk.

Kapcsolataink ápolása rendkívül fontos, mivel befolyásolja egészségünket is. Ezen ponton meg kell állunk egy pillanatra, hiszen egyértelmū, hogy a karantén ideje alatt nem vagyunk képesek tartani kapcsolataink minõségét ha nem vesszük komolyan ezt a területet. A mai technika azonban nagyban segít, hogy ne veszítsünk el minden kontaktot. Családtagjainkat, legyenek akár egy másik földrészen is, ugyan úgy támogatnunk kell mint eddig, ha nem jobban. Ha az olvasás után felveszed a telefont, hogy felhívd egy családtagodat, vagy bárkit akit úgy érzel, akkor azt hiszem már most megérte megírnom ezt a cikket. 😊

TELEFON!!!

A másik nagy probléma e témán belül a környezet szennyezés, ami az egyik legnagyobb civilizációs ártalom. Kialakulása történelmi folyamat. Megóvása mind életterünk, mind egészségünk szempontjából fontos. Talán ez az egyik terület melyre pozitívan hatott a vírus. Sok cikket olvasunk feleségemmel, melyben a természet újjászületését láthatjuk. Érdemes hasonló írásokat böngészni, mert a pozitív hír még fontosabb manapság. Az egyik kedvencem a Velencében újra úszkáló delfinekerõl szól. Nézd meg, remélem szebbé teszi a napodat.

 

 

5.-Szórakozás kultúra

A szabadidővel hozható párhuzamba, bár vannak, akik a munkát is hasonlóképpen élik meg.

Dumazeider szerint a szabadidőnek 3 funkciója van: lazítás, önfejlesztés és szórakozás. Magyarul azt csinálod amit szeretsz, de közben értéket is teremtesz. Nem szabad bekényelmesednünk, és meg kell találnunk a módját e 3 funkció fenntartására. Persze mindenkinek mást jelent a szórakozás, figyelnünk kell arra, hogy szétválasszuk a napirendünkben annak idejét, mennyiségét és helyét, hiszen ha egész nap kizárólag a szórakozást hajszoljuk, egy idõ után elveszti az értékét.

Állíts fel napi rendi pontokat!

A szabadidőn belül is a „leisure”, azaz a rekreatív idő egy nagyon fontos fogalom, mert ez egy olyan tevékenység, mely az öröm érzetünk fokázására szolgál, és pozitív élményként éljük meg. Erre is nehéz példát hozni, mivel mindenkinek mást jelent, de talán a mozgás, jelen esetben az otthoni edzés segíthet ennek elérésére a legtöbbünknek. 

Eddz otthon!

Ebben próbálok majd pár tippet adni, hiszen ez lenne a hivatásom.💪

holnap a rekreatív szabadidõ tisztázásával folytatjuk…

felhasznált irodalom: Kovács Tamás Attila - A rekreáció elmélete és módszertana Jegyzet - Budapest 2004 Képek: pixabay.com