Re-kreatív egészség

Egészség

 

Tevékenységünk zavartalan végzéséhez jó egészségre van szükség, aminek a modernkori megfogalmazását a WHO határozta meg:

"A teljes testi, lelki, szellemi és szociális jóllét állapota, nem csupán a betegség, illetve a testi fogyatékosság hiánya. Alapvető emberi, illetve természeti érték. Testi, lelki és szellemi működések egyensúlyának következtében áll fenn, melynek feltétele a kapcsolatok harmóniája."

 

Ebbõl a definícióból kiderül, hogy az egészség jóval komplexebb dolog magánál a betegség hiányánál. Nem feltétlenül vagy egészséges ha még nem kaptad el a vírust, de szellemileg éppen tönkremész a gazdasági vagy érzelmi vonatkozásában (itt a pánik hangulatra is gondolok). Épp ezért nem csak a vírus miatt kell óvintézkedéseket tenned, hanem arra is fókuszálnod kell, hogy ne törj össze lelkileg.

Maradj fitt!

Maradj motivált!

Maradj egészséges mind szellemi mind fizikai téren egyaránt!

Eddig én magam is a munkámba temetkeztem, rengeteget dolgoztam, sokszor napi 13 edzést tartva. Nem gondolom a legegészségesebb dolognak. Nem azt mondom, hogy a vírus úgy kellett nekem, mint egy falat kenyér, de az én életemben talán hozott némi pozitívumot. Az eddig 6 órás alvást, most kitolom 8 órára. Próbálok kikapcsolni, relaxálni (több kevesebb sikerrel…), blogot írni, foglalkozni egy kicsit a weboldalunkkal, magyarán azokkal a dolgokkal amikkel a szürke hétköznapokon egyszerūen nem jut idõm.

Nekem könnyū dolgom van, hiszen a munkám a hobbim. Nem kell sokat gondolkoznom, mivel is töltsem idōmet, ha azonban Neked nincs hobbid, vagy olyan dolgod amit szívesen csinálsz szabadidõdben, akkor nehezebb lesz mint gondolnád.

Találj új célokat, vagy éppen folytass egy régi be nem teljesített feladatod. Próbálj belemerülni és keresni a FLOW élményt.

 

Légy aktív!

Edzz otthon!

Hallgass zenét!

Tanulj, olvass!

 

A prevenció manapság még fontosabb fogalommá vált. A primer, magyarul elsõdleges megelõzés a mi feladatunk, hiszen ez az elsõ védelmi vonal, amivel megállíthatjuk a vírus terjedését. A sajnálatos oldala a dolognak, hogy errõl beszélnünk kell, ugyanis ezen tevékenységek összessége, viselkedésünk/kultúránk alapját kellene képeznie. Persze néhány szabályt komolyabban kell vennünk, mint normál helyzetben.

 

Moss kezet naponta többször!

Lehetõleg tartózkodj otthon!

 

Ha még is el kell hagynod otthonod, akkor

Tarts távolságot!

Használj prevenciós eszközöket! (maszk, kesztyū) Ez természetesen nem elvárható a vírusmentes idõszakban.😅

Lélegezz lassan, az orrodon keresztül!

Próbáljuk erõsíteni immunrendszerünket az alvás, légzés, táplálkozás optimális helyreállításával. 

Nem tudunk sokat errõl a vírusról. Sok összeesküvés elméletet is hallhatunk. Sajnos még az igazság tudatában sem lesznek egyszerūbbek hétköznapjaink, így mindig a saját szintünkön kell cselekednünk és megtennünk a tõlünk telhetõt.  

Fogadd meg az olaszok tanácsát és ne hagyd el a humorod...😊

 

holnap az életmód fogalmának tisztázásával folytatjuk…

felhasznált irodalom: Kovács Tamás Attila - A rekreáció elmélete és módszertana Jegyzet - Budapest 2004 Képek: pixabay.com