Tudod-e mit jelent az, hogy funkcionális tréning?

Nagyon elterjedt az utóbbi időben a funkcionális szó használata a fitnesz és a sport területén, amely jelentése itt a mozgással kapcsolatos, mozgáshoz köthető tevékenységekre vonatkozik.

 

Fontos megjegyezni, hogy nem eszközfüggő a funkcionális tréning, hanem bizonyos elvek szem előtt tartásával válik azzá egy edzés.

Az alkalmazott eszközök variációs lehetőséget biztosítanak, abban az esetben, ha megfelelően tudjuk őket használni. Egyéb esetben jelentősen árthatunk velük és az, aminek funkcionális, az emberi test működését pozitívan befolyásoló edzésnek kellene lennie, egyből negatív hatású, sérülésveszélyes mozdulatokat, mozgásokat tartalmazó és a későbbiekben problémák kialakulását elősegítő edzéssé válik.

 

Ha követjük azt a gondolkodásvonalat, amely szerint minden sejt, szövet, szerv, szervrendszer okkal alakult és okkal építik fel a testünket, valamint ezek összessége által az egész testnek különféle működési funkciói vannak, akkor a mozgáshoz köthető funkcionalitás a szervezet egészét megfigyelve állít fel következtetéseket és ok-okozati összefüggéseket a mozgás létrejöttét feltételező tudományos alapokra hivatkozva.

 

Amikor a testünk mozog, az egész szervezet együttesen dinamikus és statikus feszítéseket produkál és ezekkel végzi és kontrollálja a mozgásokat. Nincs olyan, hogy csak az egyik izmot feszítem meg és minden más nyugalomban marad. Nem tudjuk elszeparálni egymástól működésileg a mozgatórendszer egyes részeit, mindig lesznek összedolgozó elemek.

Amúgy meg, nem is akarjuk!

Hiszen minden mozgás, amit a mindennapi életünkben végzünk (járás, bevásárlás, cipekedés, lépcsőzés, pakolás, takarítás…) összetett, egyben dolgozik az egész testünk.

box
Box step

A testünk alapfunkciója szerint képes a helyváltoztatásra. Minden helyváltoztató mozgás az egész szervezetet igénybe veszi. Az ülő életmód azonban, helyzetváltoztató mozgássá korlátozódik és ez is csak részleges lesz.

A mozgások terjedelme, a használt mozgásirányok és –tartományok az életmód speciális hatásai által korlátozódhatnak és hosszú távon többek között ízületi beszűküléseket, aszimmetriákat, funkcióhiányokat idézhetnek elő.

 

Ülő munka esetén az alsó végtag egy teljesen elgémberedett, használaton kívüli állapotban rögzül hosszú órákon keresztül, a felső testen a mellkas elülső részén található izmok, vállízületi, könyökízületi hajlítók dolgoznak elsődlegesen, mivel törzs előtt pakolászunk folyamatosan. Nem is vezetjük a karunkat a hátunk mögé, pedig megtehetnénk, hisz az ízület képes abba az irányba is elmozdulást létrehozni.

Ez a sok ugyanolyan mozgást feltételező és mozgást nem feltételező óra, amit így töltünk el, a mozgásbeli optimális funkciónkat csökkenti.

 

A funkcionális tréning célja, hogy az egész testet emlékeztessük arra, hogy nem csak egy-egy részére van szükségünk, hanem az egészre. És azokra a részekre fektessük kicsit a hangsúlyt, amiket nem használunk napközben, valamint szinten tartsuk és fejlesszük az egész test egybefüggő, összehangolt mozgásait.

 

Hogy fogjuk ezt elérni?

testtartásjavítással, hajlékonyságfokozással, koordinációfejlesztéssel, több ízületi elmozdulást produkáló, egész testes gyakorlatokkal. Természetesen a megfelelő fokozatosságot, progressziós lépéseket betartva.

 

Az, hogy eszközként mit használunk, másodlagos! A test funkcionálisan helyes működéséhez nincs szükség eszközre. Napközben sem használunk eszközöket a mozgásunkhoz. Természetesen a szervezet általános erőnlétének fokozásához az eszközhasználat biztosíthatja a nehezítést, a mozgásbonyolultság növelését, a fejlődéshez szükséges plusz ingert, és használatával specializálhatók mozgásfajták illetve kiemelhetők bizonyos speciális képességek fejlesztése, amelyekkel egy adott célt hatékonyabban el tudunk érni.

 

A funkcionalitás tehát az emberi szervezet működését jellemzi, és a mozgatórendszerhez kötötten az edzésekben nem eszközhasználattól függ, hanem mozgásfajtáktól a mozgásfeladatok milyenségétől. Tulajdonképpen egy szemléletmódot tükröz, ami a gyakorlatokra és hatásuk összességére vonatkoztatható inkább; elősegítik a test helyes működését a mozgások javításán, a testedzésen keresztül.

szerzõ: Führer Dia